Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Лечков: "Не сме готови за каквато и да е реформа"

Снимка: БГНЕС

Не е станало нещо кой знае какво, за да има повод да се чуваме постоянно и да даваме обяснения, заяви в предаването "Нещо повече" кметът на Сливен Йордан Лечков по повод на пътния инцидент, в който бе замесено името му. "Утре в 11,00 часа ще съм в Първо районно, дознание се води и мисля, че ще ги изчистим нещата", каза Лечков.

Не само община Сливен е в криза, ясно е, че целият свят е в криза, посочи кметът на града на въпроса как смята да изведе общината от настоящото състояние и къде са най-големите проблеми. "Ние в изминалите години посвършихме доста сериозна работа в почти всички сфери и сме доста напред", каза Лечков. Той изтъкна, че в социалната сфера са санирани и са в процес на газификация детските ясли и градини и училищата. "Можем да се посветим изцяло на европейските програми и ние натам сме се насочили", добави кметът. Мисля, че най-добрия момент в случая е да се научим да усвояваме европейските средства, категоричен бе Лечков.

Подхвърлям една теза вече шеста-седма година - ако продължаваме в тази насока, докато не стане финансова децентрализация, още 20 години няма да се оправим, посочи той. "Трябва да има децентрализация пълна, така, както е в Западна Европа. Ние сме 27-ми член на Европейския съюз и трябва да се напаснем по най-бързия начин към тях. Иначе няма как да функционираме посткомунистически в 20-годишен преход", каза Лечков. Според него министър Дянков е негов съмишленик по отношение на децентрализацията, а и цялото правителство иска да направи доста промени и радикални реформи. "Но виждате каква реакция се получава в обществото. Ние де факто не сме готови ... Ние не сме готови за каквато и да е реформа. Ние, както беше казал царя, трябва наистина да сменим чипа в главите. Трябва да сме готови и всеки един от нас е добър, ако допринася за това нещо. А всеки, който пречи с различните разсъждения: "Ама защо сега? Ама защо 22%?", той не помага с нищо", категоричен бе Лечков. Държавата не е само премиера или министъра Дянков, държавата сме всички ние, смята той.

Има достатъчно средства в България, но те не се разпределят правилно, посочи Лечков. "Вижте колко много средства се насочват за образование. Образовани ли сме? .. В здравеопазването има ли някакъв ред? Никакъв. Във финансовата сфера? Значи ако това не се промени ... За това трябва радикална реформа и аз затова подкрепям правителството и в случая министър Дянков, защото наистина трябва да се направят тези радикални промени. Иначе ей така ще минат годините, само ще констатираме. И всички разбираме от какво ли не ... Съжалявам, че така говоря, но това ми е мнението", каза Йордан Лечков.

По кои оперативни програми усвоява средства община Сливен и ще получават ли общините процент от брутния вътрешен продукт, за да решават своите проблеми можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Йордан Лечков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна