Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Медведев: Новият СТАРТ отразява баланса на интересите на САЩ и Русия

Новият руско-американски Договор за съкращаване на ядрените арсенали е съгласуван окончателно и ще бъде подписан от президентите на двете страни на 8 април в Прага. За това се договориха Дмитрий Медведев и Барак Обама в телефонен разговор, който проведоха в късния следобед.

По време на  разговора Медведев е заявил, че новият документ отразява баланса на интересите на двете страни.

Той ще замени изтеклото през декември м. г. споразумение, известно като СТАРТ-I, и ще има 10-годишен срок на действие. Договорът предвижда 30% намаляване на досегашните лимити за стратегическите нападателни оръжия, което означава всяка страна да съкрати своите ядрените бойни глави до 1550, а носителите им до 800 единици.

Преговорите по новия договор започнаха през лятото миналата година и трябваше да завършат преди да изтече срокът на предишното споразумение. Забавянето с три месеца беше заради няколкото спорни пункта, по които вече е постигнат компромис. 

Съединените щати отстъпиха по въпроса за строгия контрол и мониторинг, а Русия се отказа от искането си договорът да бъде юридически обвързан с американската ПРО. Според депутати от горната камара на руския парламент, новият договор за намаляване на стратегическите нападателни оръжия може да бъде ратифициран през есента тази година.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна