Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия подписват Договора за съкращаване на стратегическите оръжия на 8 април

Президентът на САЩ Барак Обама и руския държавен глава Дмитрий Медведев се споразумяха да подпишат двустранния Договор за съкращаване на стратегическите оръжия на 8 април в чешката столица Прага. Новият договор, който ще замени договора СТАРТ от 1991 година, ще има 10-годишен срок на действие, но двете страни ще могат да го продължат с още пет години след изтичането му.

Съгласно условията на договора всяка страна трябва да съкрати стратегическите си бойни глави до 1550 от досега регламентираните 2200.

Минути след телефонния си разговор с Медведев, в който бяха уточнени подробностите по споразумението, Обама нарече документа "най-същественият договор за контрол на въоръжението от близо две десетилетия насам", който укрепва световните усилия за неразпространение на ядрени оръжия. Обама заяви още: "С този договор САЩ и Русия - двете най-големи ядрени сили в света - изпращат ясен сигнал, че възнамеряваме да имаме водеща позиция. Спазвайки своите ангажименти съгласно Договора за неразпространение на ядрени оръжия, ние укрепваме нашите глобални усилия за спиране на разпространението на тези оръжия и гарантираме, че останалите държави спазват своите задължения."

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че договорът е знак на сериозното сътрудничество между САЩ и Русия.

Клинтън допълни, че споразумението показва на държави като Иран и Северна Корея, че неразпространението на ядрени оръжия е водещ приоритет на Москва и Вашингтон. По нейните думи: "Договорът също така показва на света, най-вече на държави като Иран и Северна Корея, че един от водещите ни приоритети е укрепването на световния режим за неразпространение на ядрените оръжия и вземане на мерки ядреният материал да не попадне в погрешни ръце."

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, Ройтерс, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна