Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС взе решение за предупредителни протестни действия

Ще има предупредителни протестни действия на 7-ми април. Това решиха делегатите на 49-ия извънреден лекарски събор. Мотото ще е "Ден на здравето - ден на протест", а формата ще зависи от решението на всяка регионална колегия.

Форумът започна с един своеобразен отчет на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Той отчете направеното до момента, а именно опитите за увеличаване на събираемостта на здравните вноски. По отношение на здравното осигуряване Божидар Нанев посочи, че се работи по нов закон. Предстои да се продължи и реформата в болничната помощ, като по-късно д-р Нанев обеща презентация на идеите. Освен това се обсъжда реформа в извънболничната помощ, въвеждането на потребителска такса за всички категории хора.

На събора присъства и премиерът Бойко Борисов. Той даде пример с реформата в САЩ, която също не минава безболезнено. "Всичко, което е започнато, трябва да бъде доведено до край. Но това не може да стане без ваша подкрепа", каза Борисов на лекарите и направи уговорката, че вероятно ще има и потърпевши. Той отчете средствата, които са отделени за заплащане на медицинска помощ. Необходими са ни още 220 – 260 милиона, каза още Борисов и влезе в пререкания с лекарите дали ги има тези пари или не. Освен това той помоли лекарите за сигнали за корупция. Делегат възрази, че вече е дал такива сигнали за инсулина и каза на премиера Борисов, че министър Божидар Нанев не му дава работещи решения. Борисов обяви, че лично ще се заеме с подадените сигнали. Споровете продължават. Възможно е да влезем в свръхдефицит и да се разминем с мечтите си за Еврозоната. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят призова журналистите да почакат малко за резултатите от операция „Наглите” в здравеопазването.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев съобщи, че се обмисля идеята да се доплаща прегледа при специалист в извънболничната помощ: "Не става въпрос за тези 2 и 40, става въпрос да поставим на обсъждане тези прегледи, които се извършват от специалисти в извънболничната помощ. Там дали да има доплащане? За това говорим. И дали ще е за всичките ..."

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов уточни, че доплащането ще е доброволно: "Не точно да доплащат. По-скоро да имат една допълнителна възможност за достъп до специалист чрез частично заплащане, част от сумата за специалист, т. е., да не е нужно, ако не желаят да чакат да получат така желания талон, който твърде често е и недостатъчен. Ако те не желаят да отидат директно при специалиста, ще трябва да заплатят част от стойността на прегледа, за да получат директен достъп."

Цветан Райчинов е получил уверение от премиера Бойко Борисов, че до края на април ще спре неритмичното изплащане на парите на изпълнителите на медицинска помощ.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна