Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Една от най-добрите антикризисни мерки е да се утроят усвоените евросредства

Според министъра по еврофондовете Томислав Дончев една от най-добрите антикризисни мерки е да бъдат удвоени, дори утроени усвоените пари по европейските програми. Към момента по оперативните програми са разплатени малко над половин милиард лева при обща рамка с националното съфинансиране от над 15 милиарда лева.

Главен проблем остава огромната разлика между договорени и разплатени средства, като най-тежко е положението по програма "Конкурентоспособност" - подерта министър Дончев в предаването на "Хоризонт"- "Неделя 150".

"Там разликата между договорени и разплатени средства варира от порядъка, да кажем, в най-благоприятния сценарий, 33 пъти. При оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда", където основен бенефициент са общините, се поддържа темпо между договаряне и разплащане от порядъка на 1 към 10. Разчитам на база мерките, които се обсъждат, и които съвсем скоро ще бъдат приложени, ножицата да се свие до нормално отношение от порядъка на 2 към 1", посочи министърът по еврофондовете.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна