Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aвансовите плащания за общините по европроекти могат да се увеличат до 35 %

Обсъжда се авансовите плащания за общините по проектите от еврофондовете да се увеличат до 35 %. Възможна е и отмяна на предварителния контрол. Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев след среща на екипа му с ръководството на Националното сдружение на общините в България.

"Обсъдена беше възможността за увеличаване размера на авансовото плащане. Колегите от Националното сдружение предлагат размер от 35 процента. Към момента има формирана работна група. Текат процеси, свързани с промени на постановление на МС номер 121, което в основна степен регулира разпределението на безвъзмездното финансиране от оперативните програми на ЕС. Тя е една малко или много провокативна тема – отпадането на предварителния контрол по отношение на документацията за провеждане на обществени поръчки. Това крие, разбира се, своите рискове, но със сигурност, би ускорило процесите, което отнема понякога 2, 3, за съжаление повече месеци, което бави нещата. Разбира се, тук общините в голяма степен трябва да поемат една по-голяма отговорност", заяви министър Дончев.

Председателят на сдружението Дора Янкова опроверга критиките, че общините нямат проектна готовност. Към момента общините имат написани проекти за над 5,5 млрд. лв. От 6 до 11 общини се състезават за 1 проект. "Не може заради една бълха да горим юргана", обобщи Янкова.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна