Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сто хиляди лева в различна валута и в различни пликове са били открити в кабинета на Борис Гуцанов

Над 100 000 лв. в различна валута и различни пликове са били открити в личната каса в кабинета на арестувания при акция „Медуза” председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гоцанов. Данните съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
Цветанов уточни, че при ареста Гоцанов се е съпротивлявал и се е наложило вратата на дома му да бъде разбита. Вътрешният министър посочи, че е повече от ясно, че другият задържан – Даниел Славов-Дънката, е в тесни връзки с митничари от Варна.

Цветан Цветанов: Всеки втори варненец знае кой е Дънката, знае приятелството му с Гоцанов и знае всичко това, което се е случило на територията на Варна. Във Варна се говори, че Дънката е шефът на митницата. Той просто може би е участвал в назначаването на митничарите, вие говорите за това дали се познават с митничари.

Цветан Цветанов коментира, че кметът на Варна също трябва да носи отговорност по случая, тъй като е имал правомощията да проверява работата на общинските фирми, но това не е направено: Винаги са се чувствали силни тези, които участват в политическия елит на страната, защото винаги са смятали, че имат някакъв по-друг имунитет. И може би тук трябва да зададете въпроса към кмета на Варна, защото всичко това развитие на тези процеси е минало пред очите на Веселин Петров – бившият директор, който беше, на областната дирекция, в момента е зам.-кмет по сигурността във Варна. Нека да обясни кметът какви са му функциите и какво прави. А това беше човек, който замина от София, за да въдвори някакъв ред в управлението на областната дирекция.

Относно магистратът, уличен в принадлежност към групата на Октоподите, вътрешният министър не уточни за кого точно става дума, но каза, че доказателства по случая, събирани със СРС-та, вече са приложени по делото.
Цветан Цветанов: И естествено, че компетентните съдебни власти трябва да се произнесат по казуса. След като знаем какви мерки взеха за Красьо Черния и телефонния указател, тук смятам, че нещата са много по-сериозни.

Очакват се нови разкрития от продължаващата във Варна операция „Медузите”. Това е казал министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов за БНР. Той е допълнил, че е получил много обаждания от жители на Варна, които са изразили надежда, че цялата истина ще излезе наяве и са го поздравили за решителните действия. По повод операция „Медузите”, при която беше арестуван председателят на Общинския съвет Борислав Гоцанов, на площад „Независимост” във Варна започва публично събиране на сигнали за корупция в Общинския съвет за последните седем години. Инициативата е на Националната асоциация на българския бизнес.

По публикацията работиха: Даниел Инков, Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна