Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама ще се срещне с лидерите от Централна и Източна Европа при подписването на новия СТАРТ

Американският президент Барак Обама ще се срещне с лидерите на страните в Централна и Източна Европа по време на визитата си в Прага на 8 април. Сред поканените е и българският премиер Бойко Борисов

На този ден в Прага ще се състои церемонията по подписването на новия Договор за съкращаване на стратегическите и настъпателни оръжия като се очаква в чешката столица да пристигнат още румънският президент Траян Бъсеску, премиерите на Унгария Гордон Байнаи, на Полша  Доналд Туск, представителите на Словакия, Словения и др. Обама ще се срещне с тях в сградата на резиденцията американското посолство. Той ще има двустранни срещи и с чешките домакини. Според американския президент наследникът на СТАРТ 1 е "най-същественият договор за контрол на въоръжението от близо две десетилетия насам".

Повече от 1000  полицаи, специални части, хеликоптери, самолети тип „Грипен”, специалисти по химическа и биологична защита и защита в сферата на комуникациите ще следят ежедневно за сигурността.  Затворен ще бъде районът около площада Храдчани, а ограниченията в транспорта и във въздушния трафик при посрещането на официалните делегации, са част от допълнителните неудобства, за които се готвят жителоте на Прага.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна