Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Найденов: Гледат се "под лупа" всички заменки

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви в Пловдив, че очаква да бъдат повдигнати обвинения и към други длъжностни лица, разписвали извършването на заменки на гори и земи в годините назад. Като припомни, че според различни оценки щетите за държавата от замените се изчисляват между половин и няколко милиарда лева, министър Найденов съобщи, че експерти от ведомството вече са предали допълнителна информация на прокуратурата.

Мирослав Найденов каза още, че отделно с експертната помощ на Коалиция "Да остане природа в България" в момента се гледат "под лупа" всички заменки и при констатирани нарушения ще бъде сезиран и Административният съд. Той допълни, че след замените, незаконният добив на дървесина е една от най-големите заплахи за българската гора, затова се предвижда с новия закон за горите да бъде създаден независим горски инспекторат.

Новата структура ще бъде с големи правомощия, а очакванията са, че още в края на годината ще бъдат постигнат успехи в борбата с горската мафия. В Пловдив Мирослав Найденов откри Седмицата на гората, която тази година протича под мотото: "Гората утре - наша грижа днес".
По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна