Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Райчинов: "НЗОК да стане обществена, прозрачна институция"

Снимка: БГНЕС

Протестът ще се състои, не можем да променяме решение, взето на събор, никой от нас няма такива правомощия, заяви в предаването "12+3" д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) по повод протестите на лекарите, насрочени за утре. "Основните искания са: първо, Касата трябва да стане обществена, прозрачна институция, а не както е в момента държавна, в смисъл изцяло управлявана и ползвана от държавата. Виждаме го по много прост начин: възстановяване на трипартидното управление на Националната каса. Т. е. тези, които най-много пари внасят в нея, това са работодателите, следвани от синдикатите, които представляват осигурените, държавата и, разбира се, представител на пациентите за прозрачност на процесите", каза Райчинов, имайки предвид Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). На въпроса дали това ще представлява нещо като тристранка, която да наблюдава, той допълни, че тя ще трябва и да ръководи правилното изразходване и разпределение на тези финанси в полза на осигурените, а не да се ползват от държавата както тя намери за добре. "И разбира, се, държавата трябва да стане редовен платец за тези, които тя осигурява, тъй като в момента знаете, ако Вие не си платите здравната осигуровка като работещ човек, губите правата си, докато тези, които държавата осигурява, дори тя да не плаща, не губят правата си, което си е дискриминация на практика", каза още председателят на БЛС. Според него дефектът на здравеопазването е най-вече в това, че започналата реформа в края на 2000 г. е спряла и сега отново се мъчим да я стартираме. "В този смисъл ние не сме против реформата по никакъв начин, но тя трябва да се извърши с ясни правила, ясно посочени етапи, стъпки и не на последно място - с гарантирано финансиране. Няма реформа без финансиране, това е невъзможно да се случи", посочи Райчинов.

Има опасност да загубим качествени специалисти заради въведения таван на заплащането в болниците, добави той. "Това не е антикризисна мярка, тя няма да върне никакви пари в бюджета. Така че не мога и да разбера логиката на такава мярка", каза още той. Личните лекари са най-малко виновни за настоящата ситуация въпреки упреците към тях, защото няма регламент за начина на обслужване, а схемите и формулите, по които НЗОК отпуска направления, в никакъв случай не са съобразени с медицинската целесъобразност и медицинските нужди, категоричен е Райчинов. "Така че семейният лекар е принуден примерно от трима пациенти да избира един, който е в най-тежко състояние, за да го прати на специалист. В този смисъл трябва да се намери начин да се осигури достъпът до специалист", смята той. Според него личните лекари са малко и са прекалено натоварени с твърде големи и по вид, и по обем дейности.

Медицинските кадри намаляват интензивно и ако системата продължи да работи по същия начин без стимули за медицинските служители, мисля, че още по-зле ще стане, каза Райчинов по повод факта, че липсата на медицински сестри принуждава работодателите да наемат възрастни и пенсионирани служителки. Той добави, че очаква и при лекарите да се случи същото в близко бъдеще. "Няма как да задържим млади, кадърни, обучени хора, владеещи езици, с някакво минимално заплащане. Те искат да живеят нормален живот", категоричен бе председателят на БЛС.

Той отрече да разполага с информация за това кой ще бъде новият министър на здравеопазването. "Важното е какви качества ще притежава човекът, който ще заеме този пост. И дали има опит, дали има знания, дали има визия. и трябва да е наясно с едно нещо: няма как да се направи реформа в здравеопазването, без да участват в нея тези, които работят в здравеопазването - лекари, сестри и т. н.", посочи Райчинов.

Според него няма наложен някакъв модел на протест утре и всяка регионална организация сама ще избере как да протестира. "Но навсякъде спешната помощ ще бъде осигурена, няма да оставим някой да пострада, и то точно на 7-ми", категоричен бе председателят на БЛС.

Имат ли основание за недоволство лекарите от въведения таван на заплащането и има ли опасност от увеличаване на корупцията по тази причина, какво е заложено в приетите антикризисни мерки, какво представлява здравната електронна карта, ще помогне ли новата тристепенна болнична структура за отиването на пациента директно при нужния му лекар и по-зле ли е българската система на здравеопазване от тези в чужбина можете да чуете в звуковия файл с интервюто с д-р Цветан Райчинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна