Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 жертви на протестите в Бишкек

По последни данни 21 души са убити и 180 са ранени при размириците в няколко големи града в Киргизстан, сред които столицата Бишкек и областните центрове Талас и Нарин. По информация на опозицията жертвите на сблъсъците са най-малко 100 души.

Насилието в столицата избухна, след като повече от 5 000 привърженици на опозицията се събраха пред сградата на президентството с искания за оставката на президента Курманбек Бакиев.

Информацията бе потвърдена и от представител на правозащитната организация "Глас на свободата" Сардар Багишбеков - участник в събитията на централния площад в Бишкек: "Правителството изпрати полицията и военните срещу демонстрантите, които дойдоха днес на мирен митинг, за да изразят мнението си пред правителството във връзка с икономическата ситуация и политическата криза в страната."

С президентски указ в града бе въведено извънредно положение и вечерен час, който ще остане в сила до утре сутринта.

Десетки протестиращи взеха под свой контрол сградата на националната телевизия. След няколкочасово прекъсване на телевизионното излъчване, в ефира на държавният канал КТР се появиха представители на опозицията, които коментират обстановката в страната.

Няколкостотин демонстранти нахлуха и в сградата на парламента. Протестиращите изпочупиха прозорците на сградата и започнаха да унищожават компютрите и мебелите в помещенията и да изнасят телевизори и друга техника. Част от демонстрантите блокираха изходите на сградата и се опитват да попречат на мародерите да разграбят сградата.

Агенциите съобщават и за избухнал пожар в сградата на главната прокуратура.

Късно следобед властите освободиха повече от 10 арестувани опозиционни ръководители, след като десетки демонстранти обсадиха сградата, в която са били държани. Опозиционният лидер Иса Омуркулов от Социалдемократическата партия, потвърди освобождаването си и заяви, че ще бъде много трудно възстановяването на реда в столицата Бишкек, където по думите му "тълпата е подивяла".

Киргизкият опозиционен лидер Омурбек Текебаев поиска оставката на правителството и прехвърляне на управлението на държавата на опозицията. В обръщение по националната телевизия, която е под контрола на опозицията, Текебаев заяви, че опозиционните ръководители вече са разговаряли с премиера Данияр Усенов, от който са поискали да се откаже от властта.

Демонстрациите и сблъсъците продължават и извън Бишкек. В Талас, където бе дадено начало на протестите вчера, основните административни сгради са под контрола на поддръжници на опозицията. Министър-председателят Данияр Усенов потвърди, че сградата на областната администрация е в ръцете на опозиционерите: "Сградата на областната администрация, която удържа на две по-ранни нападения, в крайна сметка бе завзета, разгромена и всичко, което е могло да бъде разбито, е разбито." Опозиционни демонстранти в града са взели за заложник първия заместник министър-председател на Киргизстан Акъйлбек Жапаров. Неправителствената организация "Коалиция за демокрация" потвърди задържането на Жапаров.

По данни на опозицията в момента под контрол на нейни поддържници са областните градове Каракол, Нарин, Талас и няколко районни центъра в Чуйская област.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова правителството и демонстрантите в Киргизстан към сдържаност и диалог. В декларация Бан Ки Мун посочва, че е "шокиран" от насилието в страната и че следи отблизо обстановката в централноазиатската държава, която посети миналата събота.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън също изрази силно безпокойство от размириците в Киргизстан и също се включи към призивите за сдържаност към правителството и опозицията.
По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна