Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите срещу президента на Киргизстан продължават

Изстрели са били чути пред сградата на президентството в столицата на Киргизстан Бишкек, където хиляди опозиционни привърженици се събраха на протест. Демонстрантите настояват за оставката на президента Курманбек Бакиев, когото обвиняват в корупция и стремеж да заглуши независимите медии.

По-рано полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите в Бишкек, съобщиха очевдци. Първоначално, около 200 души се бяха събрали на митинг край централата на опозицията в Бишкек, за да протестират срещу президента на страната Курманбек Бакиев.

Трима опозиционни лидери са били задържани във връзка с протестите, съобщи главният прокурор на Киргизстан. Срещ тях са повдигнати обвинения в сериозни престъпления, уточни той.

Вчера опозиционни демонстранти нахлуха в сградата на регионалната администрация в град Талас, в северозападен Киргидстан, а в понеделник опозиционното Обединено народно движение отправи призив за протести в цялата страна.

Русия призова управляващите и опозицията в централно азиатската държава да се въздържат от употербата на насилие. "Русия иска всички конфликти в Киргизстан да се решават по деморатичен начин, а не с употребата на сила," заяви руският зам. външен министър Григорий Карасин.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна