Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В столицата на Киргизстан е обявено извънредно положение

В столицата на Киргизстан Бишкек е обявено извънредно положение, след като опозицията се опита да щурмува сградата на правителството. По време на сблъсъците с полицията са били убити най-малко двама души, а над 90 са били ранени.

Няколко хиляди привърженици на опозицията в Киргизстан се събраха днес в центъра на столицата Бишкек, за да поискат оставката на президента Курманбек Бакиев, когото обвиняват за тежката икономическа ситуация в страната. Другото основно искане е да бъдат освободени арестуваните опозиционни активисти.

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, когато те се опитаха да превземат сградата на правителството. Днес следобед спряха да излъчват местните телевизионни канали. Вълненията в Киргизстан започнаха вчера в град Талас, където митинг срещу поскъпването на енергоносителите завърши в масови безредици и много ранени.

Москва следи с безпокойство събитията в Киргизстан. Руското външно министерство призова страните в конфликта да се въздържат от насилие и да решават проблемите по мирен и демократичен път. Намиращите се в Киргизстан руски военни запазват неутралитет и няма да се намесват в събитията там, е заявил пред Интерфакс представител на командването на руската авиобаза, която се намира само на 20 км от столицата Бишкек.
По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени