Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 10 и 15 деца годишно имат нужда от присаждане на бъбрек

Между 10 и 15 деца у нас годишно имат нужда от присаждане на нов бъбрек, информира д-р Димитър Русинов, лекуващ лекар на деца с бъбречна недостатъчност. 16-годишно момиче от Добрич беше успешно транспланитрано в Клиниката по урология на "Пирогов".

Бъбрек на 16-годишното момиче дари майка му. До този момент на всички бъбречно трансплантирани деца донори са били техни близки роднини. Доц. Славчо Кънчев, началник на Урологичната клиника към "Пирогов" определи операцията като уникална:

Тук отговорността е за двама човека. Както за донора, родителя, така и отговорността за детето, на което се трансплантира бъбрекът. Може да се каже, че процентът на участие на българските лекари е много по-голям. Този път той е съгласно Програмата за съвместно сътрудничество между Френската агенция по биомедицина и Секцията по урология към болницата "Пирогов".

По тази програма миналата година са трансплантирани 7 български деца. Две от тях са оперирани в България. Децата с бъбречна недостатъчност вече имат по-голям шанс за трансплантация и няма да бъдат обречени на дълга хемодиализа.

Д-р Димитър Русинов: Тази последна трансплантация беше извършена почти изцяло от български екип. Така че това дава за в бъдеще по-голям шанс на децата тези трансплантации да бъдат извършвани в България, а не в чужбина.
По публикацията работи: Евелина Стоянова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна