Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш министър застана начело на правителството в Киргизстан

Киргизстанският опозиционен лидер Роза Отунбаева заяви, че е застанала временно начело на правителството. Отунбаева каза, че иска оставката на президента Курманбек Бакиев, на когото тя преди пет години помогна да дойде на власт. Служебното правителство ще функционира шест месеца, през които ще бъде подготвена нова конституция и ще бъдат създадени условия за свободни и честни президентски избори.

Сградата на правителството в Киргизстан е окрадена. Входовете и изходите не се охраняват, влезлите в сградата хора изнасят компютри, техника и килими. Те не реагират на призивите на доброволните отряди да спрат мародерствата. На 6-ия и 7-ия етаж, където са били канцелариите на правителството, личат следи от пожари.

По улиците на Бишкек не се вижда милиция. На много места в града все още горят пожари. За изминалото денонощие са регистрирани 22 пажара, изгорели са 30 коли, съобщиха пожарникарите.

Десетки хора загинаха вчера, когато армията влезе в сблъсъци с протестиращите, обсадили държавни сгради. Масовите безредици в Киргизстан избухнаха, след като властите забраниха организираното от опозицията за вторник вечерта общонародно събрание (курултай). По-късно опозицията заяви, че е принудила правителството да подаде оставка, макар че президентът Курманбек Бакиев не се е оттеглил от поста. Според опозицията той е избягал в южния град Ош.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна