Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златка Пърлева:"В момента нашите момичета трудно взимат големи медали, защото България няма позиция, която да защитава"

В понеделник в зала "Раковски" ще се състои продукцията "На добър час", която се провежда по традиция преди всяко голямо състезание по художествената гимнастика.

Националният ни отбор в момента се готви за предстоящото европейско първенство от 16 до 18 април в Бремен. В шампионата на Стария континент ще ни представят ансамблите - жени и девойки, а в индивидуалното ще разчитаме на Силвия Митева и Моника Минчева при жените и на Анастасия Киссе и Диляна Боцева при девойките.

Преди да заминат за първенството на Европа потърсихме мнението на една от големите треньорки у нас - Златка Пърлева. Според именината ни наставничка в момента на нашите момичетата им е трудно да печелят големи медали, защото страната ни няма позиция, която да защитава. Пърлева не харесва сегашния правилник, защото той не е възможен за всички. Според нея сегашната гимнастика не се прави от хора, която я знаят добре. В тази нова гимнастика има напрежение, което пречи на гимнастичките. Голямата треньорка смята, че навремето и те са правили сложни елементи, но между тях е имало въздух, който е давал позията на спорта. Сега тази поезия липсва.  

Залтка Пърлева е била наставник на националният ни отбор по художествена гимнастика. Под нейно ръководство през 1971 година на световното първенство в Хавана нашите момичета стават световни шампионки. Има две европейски титли от 1978 година в Мадрид и през 1980 в Амстердам. Била е треньорка в Славия, както и в Канада.   

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна