Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът се самосезира заради липса на онкологични лекарства за деца

Снимка: БГНЕС

От миналата година около 70 деца не получават лекарства за своето онкологично заболяване. Шест деца с рядко заболяване пък никога не са лекувани, защото у нас държавата не плаща за лечението им, предаде за "12+3" репортерката Мая Данчева. В администрацията на омбудсмана са получени 2 конкретни жалби за това, че децата не се лекуват. "И понеже много други запитвания идват, ние решихме да се самосезираме и да предприемем една самостоятелна проверка", заяви по този повод омбудсманът Гиньо Ганев.

Темата за онкохематологичните лекарства е намерила широк отзвук и в интернет, твърди Десислава Хормузова от инициативата "Спаси Дарина". "Проблемът е за лекарствата за деца с лимфоидна левкемия и някои други, по-редки форми на левкемия. Около 60-70 деца се нуждаят годишно от 2 медикамента, които от 2 години са извадени от Позитивния лекарствен списък. В резултат децата не само нямат лекарства, но едното лекарство го няма в България, няма внос", каза Хормузова.

Проблемът с лекарствата, които са осигурявани дълги години, е, че през 2009 г. фирмите-производители не подават документи за участие в търговете на министерството на здравеопазването, признава заместник-министърът проф. Мила Блъсковска. Тя обаче подчерта, че министерството не е преставало да търси решение. "Докато се решат проблемите, лечението да се провежда на всички деца чрез Фонда за лечение на децата. Така че за децата към момента този въпрос е решен", смята Блъсковска. Фондът за лечение на деца обаче все още не е взел това решение, защото се занимава с индивидуални случаи и затова трябва да бъдат променени наредбите. През последните 6 месеца се осигуряват лекарства за 13 редки болести, чието лечение не се е заплащало досега. Остава обаче един голям проблем с лекарствата за мукополизахаридоза. Петя Рударска, майка на дете с такова заболяване, от години търси решение на проблема с лечението, което е много скъпо - изисква около 5 млн. лв. годишно. "В другите държави - Чехия, Гърция, Румъния, Унгария, Литва - всичките се лекуват. Само в България нашите 6 деца чакат. А докато чакат, докато минат тези тромави процедури, децата ни умират", каза Рударска. Лекарството за това рядко заболяване е включено в Позитивния лекарствен списък, но не присъства в спесификациите на министерството на здравеопазването отново поради нормативни проблеми. Проблемът с лекарството е чисто технологичен, потвърди и заместник-министър Блъсковска, като увери, че се търси решение. "Да, скъпи са тези. Да, нямаме пари, труден е проблемът, но търсим всички възможни пътища", посочи Блъсковска.  

Как родителите решават проблема с липсата на онкохематологичните лекарства можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Мая Данчева.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна