Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Не знам да има договори в чекмеджета

Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Пламен Орешарски беше категоричен в предаването "Преди всички", че договори и анекси не могат да изскачат от чекмеджетата. Орешарски заяви, че не би могъл да знае как страната ни е натрупала свръхдефицит от 3.7% за миналата година, защото не той е приключвал бюджет 2009г.

Според Орешарски вероятно настоящото правителство не е отчело или пък е отчело неправилно някои приходи и разходи през 2009-та година, за да се стигне до обявения свърхдефицит. Той заяви, че не се притеснява от проверката на прокуратурата за сключването на необезпечени договори за над 2 милиарда лева.


Орешарски обясни още, че има поне десет пера, по които се отчитат различни начисления на касова основа. Така например, ако правителството успее да убеди електроразпределителните дружества да платят дивиденти за минали години, това ще бъде касов приход и няма да бъде признат за приход, тъй като е начислен за предишни години.

Повече за финансовата рамка и за това, което можем да очакваме като реакция от ЕС заради бюджетния дефицит - в интервюто на Нели Тодорова в звуковия файл.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна