Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Цветанов: ВСС да има достъп до класифицирана информация при кадруване

Според вътрешния министър Цветан Цветанов от полза за правилната кадрова политика на ВСС, ще е при назначаване или повишаване на магистрати да бъдат ползвани предварително масивите на министерството, за да се провери дали срещу съответните магистрати няма подадени сигнали. Цветанов обяви, че ще коментира този въпрос и на срещата си с членовете на съвета тази седмица.

Вътрешният министър аргументира предложението си с възможността хора със съмнителни контакти и действия да не израстват кариерно, благодарение на Красьо Черния или на "октопод", например.

Вътрешният министър твърди, че МВР масивите могат да бъдат използвани безпроблемно за такава предшестваща избори и назначения проверка и че реализацията й зависи единствено и само от волята на членовете на т.нар. правителство на съдебната власт.

Според Цветан Цветанов няма законов проблем с допуска на членове на ВСС до информация с гриф "секретно", стига те да попълнят съответните формуляри за това. Той обаче не изключи и желание процедурата да липсва, заради опасения на членове на ВСС, че може да им бъде отказан допуск до класифицирана информация.

По-късно министър Цветанов коментира и възможността членовете на ВСС да получат достъп до класифицирана информация, без да е необходима законодателна промяна.

За да се вземе правилното решение и то в една такава независима съдебна система, смятам, че това би могло да бъде един допълнителен плюс, за да може всеки един, когато гласува от ВСС, да знае, че действително е гласувал по вътрешната убеденост и е проверил абсолютно всичко възможно за даденото лице – дали има професионализъм и дали няма някъде някакви заигравки, които биха могли да бъдат проблем за справедливостта, която очакваме всички ние българските граждани.
По публикацията работи: Силвия Великова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна