Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът с приемането на новия НПК не трябва да бъде политизиран

Въпросът с приемането на новия Наказателно-процесуален кодекс не трябва да бъде политизиран. Това послание отправиха американският и испанският посланик у нас. Според тях страната ни се нуждае от силна основа за съдебната реформа.

Посланието си двамата дипломати отправят пет дни след като президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане някои спорни текстове от НПК. Според испанския посланик Хорхе Фуентес, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, членовете на Съюза желаят да видят закона одобрен възможно най-бързо, в съответствие с решенията, взети по време на дебатите в Брюксел.

Фуентес изрази надежда, че всички институции ще работят в посока, което ще позволи реформата в съдебната система да продължи без прекъсване в следващите дни и месеци.

Американският посланик Джеймс Уорлик посочи, че ЕС и САЩ искат да видят най-силния закон, приет в България. Уорлик предупреди, че не става въпрос за политически партии, а въпрос за желанието на българите.

Американският дипломат посочи, че българите искат сериозна основа за върховенството на закона и затова приемането на добър НПК е от такова значение. Сред върнатите от президента текстове са осъдителна присъда да се основава само на данни от СРС-та и показания на свидетел с тайна самоличност. Другият върнат текст беше за назначаването на резервен защитник.
По публикацията работи: Добромир Видев - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна