Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Полша пристигна самолетът с тялото на първата дама Мария Качинска

В Полша пристигна самолетът с тялото на полската първа дама Мария Качинска. Тленните останки на съпругата на президента Лех Качински бяха транспортирани от Русия, където тя загина в самолетна катастрофа заедно със съпруга си и още 94 души.

Полски следователи анализират черните кутии на катастрофиралия самолет, за да установят дали има истина в твърденията, че е бил оказан натиск върху пилотите да се приземят въпреки лошите атмосферни условия. През 2008 година имаше съобщения, че президентът Качински е наредил на пилот да се приземи в Тбилиси по време на войната между Грузия и Русия. Полският главен прокурор Анджей Серемет заяви, че няма доказателства за момента за оказан натиск:

В хода на разследването ще стигнем до заключение, базирано на записите на разговорите в самолета. Искаме да разберем дали е бил оказан натиск върху пилотите от трета страна. Трябва да установим всички обстоятелства.

Русия твърди, че пилотът е пренебрегнал съвета на авиодиспечерите да не се приземяват в Смоленск. Делегацията бе на път към Катин, за да участва във възпоменателна церемония в памет на убитите поляци по време на Втората световна война.

В Москва роднини на жертвите пристигнаха, за да идентифицират телата. Тленните останки на съпругата на президента Мария бяха идентифицирани благодарение на гравиран пръстен. Очаква се процесът по разпознаването на жертвите на катастрофата да отнеме 3-4 дни.

По публикацията работиха: Франс прес, Ройтерс, Евронюз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна