Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Азис: "Община Кърджали е проверявана 108 пъти"

Снимка: БГНЕС

Проектът за водното огледало е бил актуален винаги от времето, когато съществува Кърджали и от времето, когато градът нараства и е добил вида, в който съществува в момента, защото преди да се направи "Водното огледало" той винаги е бил под угрозата за наводнение между двата язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец", заяви в предаването "Нещо повече" кметът на града Хасан Азис. "В този смисъл водното огледало е едно необходимо и сложно, разбира се, хидротехническо съоръжение", посочи Азис. Според него укрепването на бреговете на река Арда е трябвало да стане преди 50-60 години. "По-важното за нас е на първо място едно необходимо съоръжение за Кърджали, което да го предпазва от наводнения. На второ място, одобрението на хората аз предполагам, че е много повече от тези 77%, които се цитират. И на трето място - реката Арда и реките по принцип винаги са били място, където са се развивали градове, села и т. н. Там, където има реки, там, където има вода, има живот", добави той.

Според Азис водното огледало е един удобен момент да се намери необходимият виновник. "А необходимият виновник, разбира се, на първо място се оказа кметът на Кърджали, който пък е от ДПС", смята той във връзка с обвиненията, че е била отчуждена незаконно земя, както и че отчуждаването е било заплатено изключително скъпо. "На второ място водното огледало е начин, по който да се обяснят евентуално причините, с които сегашните управляващи се опитват да се преборват. И не на последно място начинът, по който е подведен и има досъдебно производство за кмета на Кърджали, показва една тенденция, която се потвърждава от последващите действия на управляващите. А то е, че - направете една справка и ще видите, и това е една информация на обществеността и на цяла България - че община Кърджали към настоящия момент е проверявана към днешна дата 108 пъти по различни проекти. Не на последно място оценката, която е направена за отчуждаването на този имот, много Ви моля да се разбере също, че не е направена от кмета на Кърджали и никой кмет, било кмет, министър или какъвто и да е, няма право да прави оценка на недвижими имоти, независимо дали има или няма лиценз да прави такава оценка. Оценката е направена от лицензиран независм оценител, като ... не се разглежда и не се приема и не се одобрява от кмета, а оценката е пратена към двете министерства - на регионалното развитие и на финансите като инвеститори, които ще приемат или няма да приемат тази оценка. Така че затова, че кметът на Кърджали има сертификат за оценка на недвижими имоти, не му дава правото да прави оценка, първо. Второ, не му дава и правото той да има отношение към тази оценка, тъй като такова право има експертният съвет към Общинския съвет или това право имат съответните органи, в случая МРРБ и МФ", посочи Хасан Азис.

Защо обект, който първоначално е струвал 8 млн. лв., в крайна сметка е осъществен за 80 млн. лв., спекулация ли е високата цена на оценката по отчуждаването и на какви цени се сключват сделки за земя в община Кърджали, има ли тиха война между кмета на Кърджали и областния управител и има ли проблеми с функционирането и поддържането на водното огледало можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Владислав Прелезов с Хасан Азис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна