Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента за промените в НПК

Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на президента за промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Срещу мотивите на президента гласуваха 14 депутати, "за" бяха петима народни представители, а трима се въздържаха.

Решението на комисията идва само ден след като подобно намерение изразиха от ГЕРБ. Преди началото на парламентарния сезон в полза на промените индиректно застанаха двама посланици – на ЕС и на САЩ.

"Искаме в България да бъде одобрен възможно най-силният НПК", каза американският посланик Джеймс Уорлик. Посланикът на Испания, страната, която председателства ЕС, Хорхе Фуентес заяви, че реформата в правосъдието трябва да продължи.

С различни аргументи по време на разговорите в комисията, ветото защитиха от ДПС и БСП. От "Атака" заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ при гласуването на ветото на президента за НПК в зала.

Президентът върна промените заради въвеждането на резервен защитник при неоснователно неявяване на конституирания адвокат и възможността да се повдига обвинение и да се произнася присъда само въз основа на данни от СРС и показания на анонимен свидетел.
По публикацията работи: Добромир Видев - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени