Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша се раздели в спора къде да бъде погребан Лех Качински

Докато хиляди поляци с часове чакат да се поклонят пред тленните останки на загиналия полски президент Лех Качински и съпругата му Мария, в страната се разгоря спор относно решението президентската двойка да бъде погребана във Вавелската катедрала в Краков - място, където почиват останките на полски крале и герои. Решението на Полската католическа църква беше обявено от кардинал Станислав Дживиш, архиепископ на Краков: "Вавел е най-достойното място. Там президентът ще почива наред с всички, служили на родината ни, сред крале, герои и водачи. По този начин той ще бъде включен сред героите на нашата нация, сред имената, които са толкова скъпи за всички нас", заяви той.

Съобщението обаче беше посрещнато с несъгласие от част от полското общество. Няколкостотин души се събраха на протест в столицата Варшава, скандирайки лозунга "Не във Вавел". Вместо това те поискаха президентската двойка да бъде погребана в историческото гробище "Повонзки" във Варшава, място, където са погребани редица видни поляци.

В спорът се включи и известния полски филмов режисьор Анджей Вайда, който в отворено писмо прикани полската църква да се откаже от "това крайно неуместно решение".

По публикацията работиха: Радостина Йотова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна