Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месечните разходи на ведомствата и системите ще се свиват до 10 на сто, потвърди Симеон Дянков

Месечните разходи на ведомствата и системите ще се свиват до 10 на сто независимо от това какви са приходите в хазната. Това потвърди финансовият министър Симеон Дянков, който е в Мадрид за участие на неформалната среща на финансовите министри от ЕС.

Дава се възможност на финансово министерство да намалява харчовете в зависимост от това какви са приходите. Ние обаче ще се съобразим с 10-процентната бариера, в смисъл над 10% няма да намаляваме разходите колкото и да паднат приходите, защото тогава е просто трудно да си представи човек как може с още 10% това да стане и вече извън това. Така че ние ще спрем до 10-те процента каквито и да са приходите., каза Дянков.

Министър Дянков съобщи, че през май в България пристигат експерти от ЕК, които ще решат дали Брюксел ще започне наказателна процедура срещу страната ни заради натрупания през 2009 година дефицит от 3.7%.

Ключовата дума е те дали ще кажат, че нашата конвергентна програма е адекватна или не е напълно адекватна, или не е адекватна. Така че ние търсим думата адекватна. Ако получим тази дума, това означава, че, въпреки трудностите, ние веднага ще почнем да мислим какво може да се направи като следващи стъпки, за да продължи нашият ход към ERM-2. Следващата стъпка ще бъде, разбира се, в кратки срокове, до началото или средата на май, експерти от ЕК да посетят България и да се запознаят с последните ни данни. На базата на тази експертиза да се реши или да се направи анализ дали трябва да има върху България наказателна процедура за свръхдефицит, или не. Всъщност това ни е следващата стъпка., поясни Дянков.

Ако не получим положителна оценка обаче, влизането ни в чакалнята за Еврозоната ще се забави поне с година, каза още министър Симеон Дянков.

По публикацията работи: Мария Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна