Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал избухна между пациентски организации в парламента

Скандал избухна между пациентски организации в парламента, където те се събраха за пръв път по повод на Европейския ден за правата на пациента. Спор между представители на Българския пациентски форум, Конфедерацията "Защита на здравето" и Националната пациентска организация за отчитането на европейски проект остави празна залата в парламента, където се провеждаше кръгла маса на тема „Правата на пациента – предизвикателства и перспективи”.

Двете организации имат съгласуван проект за правата на пациентите. Владимир Томов и Теодора Захариева от Български пациентски форум обясниха причината за недоволството си.

Това всъщност не е легитимната организация, която е получила национално представителство., заяви Томов.

В крайна сметка се отчитат други проекти на колеги, мисля, че не е никак редно., допълни Теодора Захариева.

Д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация твърдеше, че не отчитат чужд, а европейски проект.

В спора си пациентските организации потърсиха съдействие и от медиите, и от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов, като заявиха: "Вие работите с една единствена пациентска организация, останалите пациентски организации, които представляват много повече пациенти, с много повече заболявания, сме тук отвън."

Вие имате помежду си някакъв спор. Мисля, че един ден, в който ние честваме пациентите, не може да бъде времето и мястото да изчиствате някакви проблеми., каза от своя страна д-р Иванов. 

По публикацията работи: Мая Данчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени