Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се варианти работниците да използват натрупания си годишен отпуск

Правителството ще търси заедно със синдикатите и работодателите варианти работниците да използват натрупания платен годишен отпуск от предишни години. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че промяна ще има, за да се спре порочната, по думите му, практика в момента.

Все още не е ясно в какъв срок ще могат хората да използват натрупаните досега дни. Единият вариант е до края на тази година. Ще има и санкции за работодатели, които не позволяват на работниците да излизат в отпуск.

От догодина - полагат му се 25 дни на работника, примерно, ползва ги, най-много до 10 дни може да ги прехвърли за следващата година. Ние не режем отпуски., подчерта Младенов.

За работниците, които са натрупали по 200-300 дни стари отпуски има риск от трудова злополука, смята социалният министър.

Не може човек, на който му се дава отпуск, да си възстанови силите, той да не го ползва. И в същото време някои от тях да ходят да взимат болнични, да си копаят лозето. Това ще престане., добави Тотю Младенов.

Министърът на труда и социалната политика коментира още, че няма да отстъпи от промяната за плащане на болничните – един ден ще е за сметка на работника, а два ще плаща работодателят, за да се спрат злоупотребите.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна