Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: "С "Недосегаемите" предотвратяваме огромни щети за бюджета"

Снимка: БГНЕС

В момента на територията на столицата се провежда специализирана операция по документиране и пресичане на дейността на йерархично изградени престъпни групи за извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари, заяви в предаването "Нещо повече" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Операцията е резултата на мащабно разследване, довело до идентифициране на общото ръководство на паралелните криминални структури. Установено е, че чрез незаконната си дейност организациите са нанесли огромни щети на бюджета. С операцията искаме да предотвратим и допълнителни щети за републиканския бюджет в огромни размери", каза Цветанов. Според него част от задържаните при акцията са криминално проявени, а срещу други се водят следствени дела за аналогична престъпна дейност, за което са им повдигнати обвинения и са пуснати под гаранция. "Затова самото кодово наименование на операцията е "Недосегаемите", защото един път завинаги в държавата трябва максимално да положим усилия всички институции хем да ограничим, но когато трудът, както и в случая, на МВР, ДАНС, Националното следствие, НАП под ръководството на прокуратурата, обезсмисляме труда и допълнително мотивираме и стимулираме хора, които разполагат с огромни финансови ресурси да си решават част от проблемите, които евентуално биха възникнали при разкриването и документирането на подобен вид престъпна дейност", добави Цветанов.

Той посочи, че основна част от замесените фирми са в сектора на енергетиката, свързани с купуване и продажба на фирми на малоимотни и почти неграмотни български граждани. "Това е последният етап от прехвърлянето на всички пасиви, които имат фирмите, и източването на пари от ДДС-схемите", каза още министърът на вътрешните работи. На въпроса кое е направило задържаните сега недосегаеми до момента той посочи политическата класа през последните години. "Всичко, което правим през последните месеци нали не си представяте, че би могло да се утвърди като една практика в управлението на държавата и създаване условията, за да се правят подобни злоупотреби с парите на данъкоплатеца, ако няма политическата подкрепа от всички, които са участвали в управлението на държавата", смята Цветанов. Той увери, че служителите на МВР и ДАНС имат абсолютно пълната оперативна свобода и поради това се вижда, че ефективността в правоохранителната система е много по-добра. "Защото няма министър, няма политическо ръководство, няма политическа партия, която може да спре дадени разработки и реализации, свързани с издигането авторитета на държавата и връщането на доверието на гражданите в институциите.

По повод вчерашната катастрофа на автомобил на Националната служба за охрана (НСО) на бул. "България" в София, при която леко пострада дете, министър Цветанов заяви, че се смята, че има вина на служителя от НСО, но трябва да се направи проверка по случая, която е в компетенциите на службата. "Аз Ви уверявам, че КАТ си е свършил своята работа, документирал е абсолютно всичко, издаден е протокол и се надявам, че всичко това ще бъде ясно. Смятам, че е по-коректно всичко това да бъд обявено от самия директор на НСО", посочи той. 

Защо част от задържаните са били освободени под гаранция, надява ли се министърът на вътрешните работи да стигне до покровителите на извършителите на престъпления, има ли арестувани чиновници при операцията и ще се помири ли Цветан Цветанов с магистратите на заседанието на Висшия съдебен съвет днес можете да чуете в звуковия файл с интервюто с него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени