Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Медведев пристигна в Краков за погребението на Лех Качински

Самолетът с руския президент Дмитрий Медведев кацна в Краков, където ще се състои церемонията по погребението на полския президент Лех Качински. По-рано на международното летище в града кацна и германската делегация, начело на която е президентът на страната Хорст Кьолер. Украинският президент Виктор Янукович също пристигна в старинния полски град.

Под въпрос е присъствието на грузинския президент Михаил Саакашвили, чиито самолет вместо в Краков се приземи на летището в Рим и в момента чака позволение да отлети за Полша.

Заради проблемите във въздушния трафик участието си в погребението на Качински отмениха 42 чуждестранни делегации. На церемонията няма да присъстват първоначално заявилите своето участие президент на САЩ Барак Обама, френският държавен глава Никола Саркози, германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Силвио Берлускони, британският престолонаследник принц Чарлз, кралете на Швеция, Испания, Монако, Дания и Норвегия, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпуй и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен.

Пратеникът на папа Бенедикт XVI, кардинал Анджело Содано, който трябваше да води заупокойната литургия в църквата "Св.Богородица" в Краков, също няма да присъства. Вместо него службата ще ръководи архиепископът на Краков Кардинал Станислав Дживиш.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна