Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самолетът с тялото на Лех Качински пристигна в Краков

Самолетът с телата на загиналия полски президент Лех Качински и съпругата му Мария пристигна в Краков. Под засилено полицейско присъствие конвоят с останките на президентската двойка се отправи към църквата "Света Богородица", известна още като Мариацката катедрала. Там в 14 часа местно време ще бъде отслужена заупокойна литергия. След това кортежът ще се отправи към замъка Вавел за погребението на полския държавен глава.

Междувременно самолетът на руския президент Дмитрий Медведев напусна Москва на път за Краков, където руският държавен глава ще присъства на церемонията по погребението на Качински, съобщи говорител на президента.

32 чуждестранни делегации, които се очакваше да присъстват на погребението, няма да пристигнат заради затварянето на въздушното пространство над голяма част от Европа. Сред тях са президентите на Съединените щати и Франция Барак Обама и Никола Саркози, както и премиерите на Германия Ангела Меркел, на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро и на Канада Стивън Харпър.

По публикацията работиха: Радостина Йотова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна