Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телата на Лех Качински и съпругата му бяха положени в катедралата в Краков

Кортежът с телата на загиналия полски президент Лех Качински и съпругата му Мария пристигна в краковската катедрала "Света Богородица", известна още като Мариацката катедрала. Там той беше посрещнат с камбанен звън.

Архиепископът на Краков Станислав Дживиш се обърна към изпълнилите площада пред катедралата граждани с думите: "Сестри и братя, силно развълнувани стоим пред телата на президента на Република Полша, професор Лех Качински, и съпругата му Мария. Самолетна катастрофа отне живота на тези важни за нашия обществен живот личности в момент, в който изпълняваха своите задължения. Благодарим на Бога за всичките добрини, които те донесоха на нашия народ по време на вярната си служба, изпълнена с любов, честност и доброта"

От 14:00 местно време в катедралата ще бъде отслужена заупокойна литургия, а след това кортежът с телата ще се отправи към замъка Вавел, където ще бъдат погребани.

Междувременно самолетът на руския президент Дмитрий Медведев напусна Москва на път за Краков, където руският държавен глава ще присъства на церемонията по погребението на Качински, съобщи говорител на президента. Президентът на Украйна Виктор Янукович също потегли за Краков със самолет. 

По публикацията работиха: Радостина Йотова, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна