Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Дайнов: "Не може с арести да оправиш здравната реформа"

Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че Синята коалиция все повече приема да играе ролята на гарант на енергични и необходими реформи на фона на продължилата около 2 месеца някаква необяснима безпомощност на правителството, което ту обявяваше реформи, ту се отказваше, заяви в предаването "12+3" политологът Евгений Дайнов. "Това е една празна ниша, много полезна, и аз мисля, че Синята коалиция много точно напипа тази ниша - хем да притиска правителството да свърши необходимата работа, хем да си възстановят сините някакви позиции в обществото като сериозните реформатори", каза Дайнов. Според него подобно поведение е напълно очаквано и логично.

За Дайнов подкрепата на Волен Сидеров и АТАКА за ГЕРБ е напълно безусловна. "Целтана АТАКА и на Волен Сидеров е очевидно много бързо да излязат от задънената улица на крайните националисти, в която сами се вкараха и която не им върши работа пред Европа. Много бързо искат чрез ГЕРБ да се залепят и да бъдат припознати като част от Европейската народна партия, да престанат да бъдат маргиналите на Европа и да станат някаква сериозна сила. Така че те нищо не казват на ГЕРБ. Единствените, които казват нещо на ГЕРБ, което звучи и изглежда конструктивно и правилно, това е Синята коалиция и между другото, ако правителството продължи да се клати така, да проявява тази нерешителност, която изненада всички ни, Синята коалиция ще придобива все по-голяма политическа тежест. В момента приливът е оцветен в синьо по обективни причини. Ако правителството възстанови своята решителност, там тези неща вече ще отшумят", смята той.

Според Дайнов липсват сериозни политически или обществени среди в България, които да искат това правителство. "Всички са наясно, че потенциално това е правителството, което може да свърши онази работа, която трябва да бъде свършена. Забележете как всички правят неистови усилия да подкрепят правителството, включително синдикати и всякакви други организации, които в други страни като Гърция например само при споменаването на орязване на разходи веднага излизат на стачки и демонстрации. Тука всички крепят това правителство, защото всички се надяват, че ще свърши работа", добави политологът. Той смята, че правителството наистина върши някаква работа, но вече е на ръба на онзи виц, в който ако единствения инструмент, с който разполагаш, е чук, всеки проблем ти изглежда като гвоздей и биеш с чука по всичко, което се изправи пред теб. "И тези понеже очевидно разбират от правоналагане, ... са на ръба да прекалят, смятайки, че всеки проблем може да се реши с арести. А това не е така. Те вършат работа по налагане на реда, но ако само от това се окаже че разбират ... Не може с арести да оправиш здравната реформа", каза още Дайнов.

Къде още вижда политологът ролята на Синята коалиция в управлението, какви хора според него ще се впишат в учредяваното движение от Татяна Дончева и какво място си запази президентът Георги Първанов в политиката след скандала му със Симеон Дянков можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Евгений Дайнов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна