Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши министри трябва да дадат показания по делото срещу Веселин Георгиев - Батко

Софийският градски съд ще направи втори опит да разпита трима бивши министри в процеса срещу ексшефа на Пътния фонд Веселин Георгиев. На предишното съдебно заседание са оказа, че Пламен Орешарски, Меглена Плугчиева и Гергана Паси са нередовно призовани.

Мисия невъзможно се оказа установяването на местоживеенето на депутатите Пламен Орешарски и на Меглена Плугчиева, както и на ексминистър Гергана Паси. В опит те да бъдат осигурени за нуждите на истината, съдът се допита до външното министерство за актуална адресна информация за тримата, с което, оказа се, ведомството не разполагало.

Неоткритите свидетели, ексминистри, побързаха да заявят, че нямат вина за отлагане на делото, а Гергана Паси коментира: „За да се явиш в съда, трябва да имаш призовка, а аз нямам, въпреки, че адресът ми е известен и е на личната ми карта”.

Според прокуратурата през 2006-2007-а в нарушение на Закона за обществените поръчки Веселин Георгиев, по-известен като Батко е одобрил договори между Фонд „Републиканска инфраструктура” и няколко фирми, собственост на братята му Бойко и Емил. В резултат те са се облагодетелствали с близо 120 милиона лева, а България влезе в дълъг цикъл на санкциониране с пари по различни европроекти.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна