Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите за новия здравен министър

Снимка: БГНЕС

Различни мнения предизвика избирането на новия министър на здравеопазването проф.Анна-Мария Борисова в средите на лекарите и на експертите от неправителствения сектор. Стойчо Кацаров от Център за защита на правата в здравеопазването каза, че е песимист, защото, според него, правителството няма визия какво да се прави в здравеопазването, а министърът няма политически опит. Кацаров все пак уточни: "Ще се радвам да успее". Той каза още, че все още не може да разбере посоката на реформата : "До този момент правителството продължава политиката на предишното. Само един пример - т.нар. делегирани бюджети, които се въведоха 2010г. не са нищо друго освен продължение на лимитите за болнична помощ, които бяха въведени от предишното правителство", каза Кацаров.

"Първата стъпка на новия министър е да осигури ваксини, беше категоричен Кацаров."

 

Според проф.Милан Миланов, бивш министър на здравеопазването е трудно към един министър да има изискване да каже какво ще прави за 15 минути и това не би било добър признак за нашия парламентаризъм. " За разлика от много други хора, аз мисля, че пътечката, по която трябва да тича нашето здравеопазване е изключително тясна. Тя е определена от финасиране, от европейски законови рамки, о ситуация в държавата в момента. Проблемът на министъра е да тича по-бързо, без много, много да се оглежда в страни и назад и да гледа само напред.  

Миланов допълни, че политическата воля е на премиера и на този човек, че се е съгласил да поеме в този тежък момент министерския пост и всеки от двамата си носи своята отговорност и при успех и при неуспех.

Повече за мнението на Стойчо Кацаров и проф.Милан Миланов за бъдещето на новия министър на здравеопазването - в звуковите файлове.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна