Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов: "Лекарите, издали фалшиви болнични листове, да бъдат жестоко наказвани"

Снимка: БГНЕС

Нашата гледна точка е, че работниците на бива да бъдат наказвани за неща, които вършат други хора, заяви в предаването "Преди всички" Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", по повод предстоящата среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и очакването да бъдат взети решения по проблемите с болничните и изчистването на неползвания платен отпуск. "Нито работниците си издават сами болнични ... А пък това, което се случва напоследък, което се твърди, че провокира вземането на подобно решение, по никакъв начин не може да бъде свързано с работниците. Т. е. не знам къде е решението", каза Манолов относно наболелия проблем с издаването на фалшиви болнични листове и варианта първият ден от болничните да не се плаща нито от работодателя, нито от държавата. Според него най-доброто решение е издаването на фалшиви болнични листове да бъде прекратено. "И ние дори днес ще внесем предложение да бъдат наказвани тези лекари, които издават фалшиви болнични, и то да бъдат жестоко наказвани", добави той. Манолов потвърди, че синдикатите ще търсят решението в по-сериозния контрол вместо варианта първият ден от болничните да не се плаща нито от работодателя, нито от държавата. "При това не само единият ден, нека да бъдем прецизни, защото болничните не изплащат възнаграждението в пълен размер и сега. То се изплаща в 80% от брутната заплата за предходния месец ... А вчерашното вече съвсем идиотско и нахално предложение, нали, т. е. видите ли, работодателят щял да ги плаща и трите дни, ама по 50%. Т. е. за 3 дни ще получим заплата и половина, вместо заплата и 60%, както беше досега", посочи той и добави, че по този начин трудно ще се стигне до съгласие. Манолов припомни, че Надзорният съвет на Националния осигурителен институт вчера е отхвърлил предложението.

Според него неизползването не платения годишен отпуск в огромната си част, особено извън държавния сектор, в никакъв случай не бива да бъде приписвано на работника. "Обратно, той бива вторично наказван с невъзможността да си ползва отпуската и да почива през годината. И сега, когато отнемем това нещо, за което преди е бил наказван, ще го накажем 2 пъти. И това за нас е крайно неприемливо. И аз днес ще им предложа, ще им кажа: Добре, направете тогава, като не искате да се трупат отпуски, направете режима за ползване на отпуски разрешителен, извинете, уведомителен, а не разрешителен, както е сега. И ще видите как няма да има никакви неползвани отпуски. Т. е. Вие отивате при Вашия началник и му казвате: Г-н началник или г-жо началник, аз след 2 седмици излизам 1 месец в отпуска. И тогава, бъдете убедени, че няма да има никакви отпуски натрупани. Т. е. в случая злонамерената страна не е работникът или служителят, друга е злонамерената страна. И сега ще наказваме работника или служителя за неща, за които той въобще не е виновен или в огромната си част не е виновен. И ако приемем , че има някаква такава - защото аргумента, който ние неофициално чухме - че има някаква прослойка във висшата администрация, която нямала интерес да си ползва отпуските и заради нея ще въвеждаме всичко надолу и въобще в България тоя подход заради 5-10% виновни да наказваме 100% невинни е просто ужасяващ. И той отново ни се предлага", категоричен бе Манолов.

Как според синдикалния деец правителството ще се справи с фалшивите болнични листове и какво предлагат синдикатите в този смисъл, незаконен ли е бил досега съществуващият таван на обезщетението за безработица и ще бъде ли договорен днес график, чрез който антикризисните мерки ще влизат в сила можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Димитър Манолов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна