Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Прави странно впечатление политиката за достъп до информация

Снимка: БГНЕС

Прави странно впечатление политиката за достъп до информация. Това каза в предаването "Преди всички" юристът Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация". Той поясни, че се очаквало с пълна сила да започне да действа измененият Закон за достъп до информация. Според измененията всички интернет страници на институциите трябва да започнат активно да публикуват данни за дейността на държавните структури. Това, според  проучването на експертите от програмата все още не се случва. Като проблем Кашъмов посочи и липсата на информация по някои разследвания."Малко като че ли започнаха да се сменят знаците на прозрачността и на тайната. Това, което е нормално да бъде тайна става прозрачно, а това, което трябва да бъде прозрачно остава в тайна.", посочи юристът.

По повод практиката хората, назначавани на ключови места в държавната администрация да бъдат проучвани от специалните служби, Кашъмов каза, че е нормално да има проучване, но обикновено на запад подобни проучвания се правят от отделите "Човешки ресурси", а не от службите.

Повече за ролята на администрацията и нейната публичност, за информацията и за това колко е важно да има прозрачност - в интервюто на Силвия Великова с Александър Кашъмов в звуковия файл.

/Л.Ц./

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени