Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото в страната рибарско пристанище беше регистрирано в Созопол

Първото в страната рибарско пристанище беше регистрирано в Созопол. Документите бяха връчени от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Той съобщи, че за модернизацията на рибарските пристанища трябва да бъдат усвоени 16 млн. евро по оперативната програма на ЕС.

Четири рибарски пристанища ще бъдат регистрирани в страната. Първото от тях е в Созопол. Предстои да бъдат регистрирани още пристанищата в Балчик, Аспарухово край Варна и Рибарското пристанище край Бургас. За модернизирането на пристаните ще бъдат изготвени проекти, с които ще се кандидатства за финансиране от ЕС. Рибарите от Созопол са доволни от промените.

Ние вярваме на новото правителство, вярваме, че това, което са решили да направят, е за добро.

В тази криза, в която няма пари – 4 млн. евро за 8 млн. лв. - 8 млн. лв. ще бъдат изсипани тук, за да стане това наистина и вие наистина да го ползвате. То се прави за рибарите, заяви министър Мирослав Найденов.

Директорът на Агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев успокои рибарите, като ги увери, че за новото пристанище се предвиждат ниски такси.

Не може да няма такси, но ще са 30 пъти по-ниски от всички възможни държави в ЕС. И понеже правителството води политика на социална солидарност, таксите ще имат гратисен период от тяхното въвеждане.

Както виждате, още няма такси. Трябваше да има по закон преди три месеца и още няма. Т.е. от всяка една страна от ЕС от най-евтина по отношение на таксите, нашите ще бъдат 30 пъти надолу по-евтини.
По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени