Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на министрите одобри оценката на ЕК за конвергентната програма на България до 2012 година

Съветът на министрите одобри оценката на Европейската комисия за конвергентната програма на България до 2012 г. В документа се съдържат препоръки за стегната фискална политика и за увеличаване ръста на доходите до нивото на производителност на труда.

Европейската комисия настоятелно препоръчва и реформи в здравната, пенсионната и образователна система, както и в публичната администрация и бизнес средата. Макроикономическата политика на правителството е определена като адекватна на сегашната ситуацията. Като леко оптимистични са определени заложените от властите у нас очаквания за приходите в бюджета и икономическият растеж през тази година.

В оценката на Европейската комисия е записано още, че ако възстановяването от икономическата криза отнеме по-дълго време, ръстът на брутния вътрешен продукт и постъпленията в бюджета могат да се окажат по-ниски от очакването. С оглед на кризата, растежът ще започне от по-ниски стартови нива, пише в документа.

За доходите в публичния сектор, както и за потреблението у нас, Европейската комисия очаква, че през тази година ще останат на нивата от 2008 г. Основните препоръки към българското правителство са да продължи да прилага строга фискална политика и да повиши ефективността на публичните разходи, като осъществи планираните структурни реформи.

Оценките за конвергентната програма на България и програмите на останалите страни от ЕС бяха приети без дискусии от външните министри на 27-те в рамките на Съвета по общи въпроси.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна