Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция в противоречие за усвояването на парите от ЕС

Управляващи и опозиция влязоха в противоречие по въпроса как усвояваме парите от Европейския съюз. В Брюксел, докато ресорният министър Томислав Дончев представя стратегията на правителството за еврофондовете, евродепутатът-социалист Ивайло Калфин разпространи данни, според които в последните шест месеца България е изпаднала от 14-о на предпоследното 26-о място по усвояване на парите.

От 5,5 млрд., които може да получи от Кохезионния фонд и Фонда за регионално развитие до 2013 година, към 1 април България е усвоила едва 10,26%. Това показва справката на Парламентарната комисия по бюджет, на която се позовава Ивайло Калфин, и според която в сравнение с октомври миналата година сме слезли с 12 позиции надолу по извършени плащания.

Това е точно обратното на уверенията, дадени от министър Томислав Дончев, който каза:

Темпът на договаряне и темпът на плащане, сравнено с предходната година, е екстремално увеличен. Темпът на плащане на месечна база е седем пъти по-висок, отколкото миналата година, а темпът на договаряне е 1,5 пъти.

Ето и обяснението на Калфин за разминаването.

Ако се сравняваме сами със себе си, действително, има увеличение от октомври до април. Но в сравнение с всички останали страни на ЕС, ние през октомври сме били на 14-о място, някъде по средата по процент на усвояване на тези средства. В началото на април вече сме на 26-о място.

Забавянето е очевидно и това показва, че с всички свои действия правителството влоши ситуацията с усвояване на еврофондовете, твърди Ивайло Калфин. Според документа с по-лоши показатели от нас е само Швеция. Румъния е с малко от половин процент пред нас, а най-много пари, между 20 и 30% от предвидените, са усвоили Ирландия, Словения и Белгия.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна