Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: "Опасно е избирането на съдии да бъде функция от работата на службите"

Снимка: БГНЕС

Мисля, че политиците понякога се подвеждат да казват неща, които не би трябвало, защото съветниците им не проверяват достатъчно добре къде е основният източник на тази мисъл. Това заяви в предаването "Нещо повече" Иванка Иванова, ръководител на правната програма на итститута "Отворено общество", по повод идеята на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, която  е част от стратегията на ГЕРБ за реформа в съдебната власт, за създаването на специализирани съдилища и прокуратури и разследващи органи за организирана престъпност и корупция, които за една година да са готови с присъдите на крупните бандити, отлежаващи сега в препълнените следствени арести. "Изказването "Който не е с мен, е против мен, и който не сее с мен, разпилява", е изказване от Евангелието. Това са думи на Господ Бог Исус Христос. И аз мисля, че е много опасно, когато един политик заговори с думи от Евангелието, защото те бранят един морален императив, а само постулатите на християнското учение в нашето общество са морален императив. Всичко друго, което касае нашето общо управление, и всяка една идея, която има за цел да подобри нашето общо управление, трябва да бъде подлагана на обществено обсъждане и на обществена критика и колкото повече тя бива критикувана, толкова по-добри гаранции имаме, че в крайна сметка тази идея ще проработи. Затова мисля, че е много правилно да бъде организирано обществено обсъждане, всички заинтересовани страни да могат да се изкажат по това предложение и най-вече самото предложение трябва да има мотиви ... За мен първото нещо, което не е ясно, е какъв проблем ще реши специализирания съд", каза Иванова. Според нея абсурдно е това да става с идеята за увеличаване на бързината, с която да се решават процесите. "Ако всички сме наясно, че става въпрос за много сложни престъпления, извършени от различни групи хора в продължителен период от време, да им бъдат поставяни някакви срокове за разследване от порядъка на тези, които видях в медиите - 2-3 месеца за такъв вид престъпления - е просто абсурдно и до нищо добро няма да доведе. Просто защото не е реалистично да се очаква със сегашния капацитет на полицията и прокуратурата в някакви срокове от 2-3 месеца да бъдат събрани достатъчно доказателства за справедлив процес по отношение на сложна организирана престъпна дейност. Нормално е по тези дела разследванията да продължат много дълго време, в хода на тези разследвания се натрупва материал за много и различни обвинения и въпрос на дискреция на прокурата е да прецени по кои от тези обвинения има най-много доказателства и да вкара тях в съда. Така че аз не мисля, че проблемът с бързината ще се реши с отделен съд", смята Иванова.

При хипотезата, при която службите отнемат разрешението на съдията за работа с класифицирана информация, той на практика престава да бъде съдия в този съд, каза още тя. Според нея всеки Конституционен съд би признал подобно действие за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната. "С думи прости това би означавало полицаите да могат да казват кой да бъде съдия в България и кой - не и кой да се произнася по техните дела, а това е опасно поради простата причина, че всъщност ние механизъм, който да ни гарантира, че в полицията работят само едни образци на честността и почтеността, нямаме ... Затова е много опасно избирането на съдии да бъде представено като функция на работата на службите. Вие виждате  - и около ДАНС, и около ГДБОП винаги е имало достатъчно на брой сигнали за изтичане на информация или за определени вид връзки", добави Иванова.

Много отдавна има консенсус в научната общност в България кои са двата основни проблема по отношение на организацията на нашата съдебна власт - липсата на каквато и да е отговорност у прокуратурата за качеството на разследванията, които провежда, и липсата на граждански контрол върху полицията и специалните служби, каза още тя. "Специализиран съд не решава нито един от тези два проблема и за съжаление не мисля, че в дългосрочен план тази идея би довела до добри резултати", посочи Иванова.

Как стои въпросът днес с извънредните съдилища в Европейския съюз и ще стигнем ли до създаването на подобни съдилища можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Иванка Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени