Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромно нефтено петно в Мексиканския залив

Губернаторът на щата Луизиана Боби Джиндъл поиска спешна помощ от федералното правителство за защита на крайбрежието от петролното петно в Мексиканския залив. Според американските власти част от огромното нефтено петно, което се появи заради изтичане на суров петрол от сондажи, направени от потъналата на 20 април нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън", може да достигне бреговете на щата Луизиана днес вечерта. Вчера петното се намираше на по-малко от 30 км от Луизиана, но теченията и силният вятър го насочват към бреговете й. В опит да спрат разпространението на петрола, екипи на бреговата охрана започнаха контролирано запалване на части от петното.

Обемът на изтичащия петрол рязко се е увеличил. "Отвори се нов източник на утечка на дълбочина 1,5 километра и в момента на ден във водите на Мексиканския залив изтичат по пет хиляди барела петрол", заяви представител на бреговата охрана на САЩ. Компанията "Бритиш петролиъм", която е собственик на платформата, предупреди, че са необходими спешни допълнителни мерки за предотвратяване на екологичната катастрофа.

На повърхността на океана в района на катастрофата петното вече е достигнало дължина 128 км и широчина 68 км, и продължава да расте. Според специалисти това може да се превърне в най-голямата екокатастрофа, предизвикана от разлив на петрол за последните 20 години. Ако петролът проникне в делтата на Мисисипи, сериозно ще пострада екосистемата на региона. На 20 април платформата "Дийпуотър хърайзън" експлодира и два дни по-късно потъна. Единайсет от 126-те души, които работеха на нея, са изчезнали и вероятно са мъртви. Останалите бяха евакуирани.  Министерствата на националната сигурност и на вътрешните работи продължават да разследват обстоятелствата около взрива. Паралелно разследване се води и от Конгреса.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна