Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата на медиите е под заплаха в целия свят; България е на 76 място в света

Свободата на медиите по света намалява за осма поредна година през 2009 г., сочи ежегодният доклад на неправителствената организация Фрийдъм хаус. В момента само един от всеки шест души в света живее в страна със свободна преса, като подобрения са били регистрирани единствено в Азиатско-тихоокеанския регион. Най-големи ограничения на свободата на печата са били наложени в Латинска Америка и в бившия Съветски съюз, се посочва в доклада. Повечето страни в Централна и Източна Европа са отбелязали слабо отстъпление в областта на медийните свободи. Русия продължава да е едно от най-опасните места за журналисти, които стават жертви на репресии. Тя дели с Гамбия 176-то и 177-мо място в годишната класация на Фрийдъм хаус, включваща 196 страни, отбелязва Би Би Си и припомня че през 2008 г. Русия е била 175-а.

В доклада се посочват десетте страни с най-лоши показатели в медийните свободи, изредени по азбучен ред /на английски/: Беларус, Бирма, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Либия, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан. "В тези страни на практика няма свободни медии. Достъпът на гражданите до информация е силно ограничен, инакомислието се наказва със затвор и като цяло е обект на репресии", изтъква Фрийдъм хаус.

На първо място в света по свобода на медиите е Исландия. Оценката за България, според методиката на Фрийдъм хаус, е 36, което праща страната ни на 76-о място, заедно с Индия, по свобода на печата. В същото време България е на трето място в района на Балканите - след Гърция и Словения - и на 9-то място в Централна и Източна Европа. На първите осем места са Естония, Чехия, Литва, Унгария, Латвия, Словакия, Полша и Словения.

Оценките за останалите балкански страни са както следва: Гърция - 29 /63-то място в света/, Черна Гора - 37/78-мо/, Хърватска - 38 /82-ро/, Сърбия - 39 /83-то/, Румъния - 44 /92-ро/, Босна и Херцеговина и Македония - 47 /98-мо и 99-то
място/, и Албания и Турция - 50 /101-во и 102-ро място в света/.

По публикацията работи: Асошиейтед прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна