Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна Гора вече е асоцииран член на ЕС

Черна Гора вече е асоцииран член на ЕС, след като влезе в сила Споразумението за стабилизиране и асоцииране на адриатическата държава. България бе една от първите държави, които ратифицираха Споразумението между Брюксел и Подгорица.

Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Черна гора в ЕС бе подписано в края на 2007 година, а процесът на ратификация продължи близо 2 години и половина. С влизането в сила на документа Черна гора придобива и правото да участва в работата на Съвета за стабилизиране и асоцииране, а не както беше досега, само на срещите на т. нар. тройка на ЕС.

Според черногорския министър по европейските въпроси това ще ускори интеграцията на страната и ще отвори вратите на Брюксел за Черна гора и за присъединяването на региона на западните Балкани. Тя оцени положително ратифицирането на споразумението преди да бъде подготвено и становището на ЕК по молбата на Подгорица за членство в ЕС.

Малката адриатическа държава става асоцииран член на ЕС четири години, след като проведе референдум за отделянето си от бившата държавна общност със Сърбия.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна