Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладяването на нефтения разлив в Мексиканския залив - сериозно изпитание за президента Обама

Американският президент Барак Обама обеща, че правителството ще направи всичко по силите си за овладяване на петролния разлив в Мексиканския залив.

Президентът посети засегнатия от нефтеното петно район и обеща правителството да направи всичко за овладяване на ситуацията: "В момента използваме най-модерната технология, за да опитаме да спрем изтичане, което е на повече от 1 500 метра под повърхността. Тъй като то е необикновено и безпрецедентно, може да са необходими много дни за спирането му. Ето защо използваме всички ресурси, с които разполагаме, за да попречим на петрола да достигне до брега и да ограничим вредата, която може да нанесе."

Той даде да се разбере, че петролната компания "Бритиш петролиум", собственик на нефтената платформа, чието потъване предизвика разлива, ще трябва да покрие щетите: "Бритиш петролиум" носи вината за този разлив. Компанията ще плати разходите, но като президент на Съединените, щати аз няма да пестя усилия да реагирам подобаващо на тази криза, докато тя продължава."

Петролният разлив е не само сериозна екологична катастрофа, но може също така да има отрицателен политически ефект върху управлението на Обама в зависимост от това как обществеността оцени действията на правителството, отбелязват световните агенции и припомнят, че през 2005 година справянето с кризата, предизвикана от урагана Катрина в Мексиканския залив, се оказа тежко предизвикателство за тогавашния президент Джордж Буш.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна