Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето германци смятат, че Атина няма да върне дълговете си

Германското правителство одобри отпускането на спешна финансова помощ на Гърция. Германското участие в кредитите през следващите 3 години, които ще бъдат отпуснати на закъсалата балканска държава, е 22 милиарда евро.

Помощта стана възможна, след като вчера Международният валутен фонд, Европейският съюз и гръцкото правителство постигнаха споразумение за спасителния план.

С решението си от днес правителството създаде предпоставките законопроектът за отпускането на кредити за Гърция да бъде приет до края на седмицата и от Бундестага и Бундесрата, горната камара на парламента.

Подкрепата на управляващите христяндемократи и свободни демократи се смята за сигурна, но правителството на Ангела Меркел ще търси по-широка парламентарна поддръжка. Опозицията в лицето на социалдемократите настоява за пряко участие на банките в помощта за Гърция.

Помощите се превърнаха и в оръжие в конкуренцията между политическите партии пред изборите за местен парламент в провинция Северен Рейн Вестфалия, които са в края на седмицата, в неделя.

Общественото мнение в Германия е разделено по отношение на помощите за Гърция. Малко по-вече от половината от германците подкрепят отпускането на нови кредити. Всеки трима от четирима германци, или 75 на сто, смятат, че Атина няма да върне дълговете си.
По публикацията работи: Александър Велев – кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна