Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Азис: "Шоуто "Водно огледало" трябва да продължи"

Снимка: БГНЕС

Мотивите на регионалната дирекция на Националния строителен контрол (РДНСК) в издадената заповед за източване на "Водното огледало" са, че обектът не се използва по предназначение, а нашите мотиви и моите като кмет да не изпълня тази заповед са повече, заяви в предаването "Преди всички" кметът на Кърджали Хасан Азис. "На първо място заповедта е насочена единствено и само към кмета на общината, което според нас е нарушение на закона, тъй като основен възложител на "Водното огледало" все пак е министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В този смисъл служителите на РДНСК да бъдат така добри да насочат тази заповед към своя шеф, а техен шеф е министърът на регионалното развитие и благоустройството. На второ място водното огледало все още не е предоставено за ползване, за управление, за стопанисване на община Кърджали. В този смисъл този обект все още е на държавата в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството, което също означава, че тази заповед първо трябва да бъде насочена към министъра на регионалното развитие и, второ, трябва да бъде изпълнена от министъра. Има още няколко неща ... Примерно не е обект само и единствено съдържанието на водното огледало т. нар. "Водно огледало". Водното огледало има няколко подобекта, които са много важни. Това са дюкерите, това са трафопостове, това са колектори, които би трябвало в заповедта да бъдат включени и те също да престанат да функционират, което за мен е несериозно и, може би малко по-силно ще се изразя, но това е безумие, тъй като изпускането на водите на река Арда, питам, ще направи ли "Водното огледало" законен строеж?", каза Азис. Според него ако се изпуснат водите на реката би трябвало според смисъла на закона за устройство на територията всички съоръжения да бъдат съборени, а не само да се източи самата вода. "Това означава да бъдат съборени шлюзовете, подпорните стени и т. н. Мисля, че тази заповед е писана на коляно", посочи кметът на Кърджали.

Той съобщи, че общината чрез кмета вече е обжалвала заповедта пред административния съд в Кърджали. Според него проблемът не е в количеството на водата за източване, а какво би последвало, ако се изпълни заповедта, която той не възнамерява да изпълни и като кмет, и от чисто гражданска позиция. "Изпускането на водата ще доведе още на втория или на третия ден до заблатяването на речното корито, тъй като вече времето е хубаво, има по-високи температури и започва заблатяването. Ще започнат да избуяват храстите, ще започнат да крякат жаби и да се появяват комари ... И оттук нататък следващия логичен въпрос е: след като се появят съответно храстите по речното корито, аз питам чий ще бъде ангажиментът за почистване на коритото? И ако този ангажимент се поеме от МРРБ или от министерството на околната среда и водите (МОСВ), защо трябва да се прахосват парите на държавата и данъкоплатците?", попита Азис. Според него изпускането на водата ще докара санитарно-хигиенни проблеми на Кърджали.

Все повече "Водното огледало ми заприличва на една известна песен, че шоуто трябва да продължи, посочи кметът на Кърджали. Той смята, че се оказва най-удобният виновник за "Водното огледало", но приема участта си с удоволствие. "Водното огледало все пак е едно съоръжение, което предпазва кърджалийци и е свързано с тяхната безоптасност. За това нещо си заслужава, разбира се, да платя и глоба, ако трябва", категоричен бе Хасан Азис.

Колко вода трябва да бъде източена, съгласувано ли е източването с МОСВ и спира ли го жалбата до административния съд, докъде е стигнала прокурорската проверка на действията на кмета на Кърджали и какво трябва да се направи за доузаконяването на обекта "Водно огледало" можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Хасан Азис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени