Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: "Умното управление само търси вот на недоверие"

Снимка: БГНЕС

Надявам се, че изявлението на премиера Бойко Борисов за изтегляне на ГЕРБ от Народното събрание, ако някой поиска вот на недоверие, наистина е казано "на маса", но все пак един министър-председател би трябвало да преценява достатъчно добре своите послания и тези и дори на маса да знае, че има Конституция и демократични правила, които са общовалидни и не са нито част от някакво наследство, което трябва да се отрече, нито някаква ненужна финтифлюшка. Това заяви в предаването "Нещо повече" Борислав Цеков, председател на Управителния съвет на Института за модерна политика. "Като говорим за вот на недоверие - това не е някаква излишна говорилня или прищявка на тази или онази партия, това е част от механизма за търсене на отговорност от едно правителство, което и да е то, и тази отговорност политическа е свързана не с препирните и с полемиките между управляващи и опозиция само, а е свързана с необходимостта едно правителство да бъде отчетно и да носи своята отговорност пред цялото общество. Защото никога не бива да се забравя, че обществото не се състои само от тези, които са спечелили едни избори с малко или много", каза Цеков.

Той припомни, че на последните избори сегашните управляващи в лицето на ГЕРБ и АТАКА са получили общо около 2 млн. гласа, но за всички останали партии са гласували повече от 2 млн. души. "Какво би означавало едно нежелание на правителството и мнозинството конкретно да участва в дебатите по една рутинна конституционна процедура, каквато е вотът на недоверие? Дали това би значело, че те смятат, че тези повече от 2 млн. български граждани, които не подкрепят това управление - поне така са изразили своя вот и това е единственият измерител реален - какво, те са второ качество ли? Вярвам, че не се мисли така", посочи Цеков. Той се съгласи, че все още никоя опозиционна партия дори не е поискала вот на недоверие на правителството, като се обоснова, че вероятно никоя от тях не намира основание за това. "Едно умно управление, едно умно правителство трябва да се стреми даже да предизвика един такъв вот на недоверие, защото дискусиите, дебатите в парламента по един вот на недоверие, когато едно управление е умно, аргументирано и вярва в политиката, която провежда, е една отлична възможност пред една широка трибуна още един път и по подходящ начин тази политика да се аргументира и заедно с това да се покаже колко например са неверни или необосновани аргументите на опозицията. Така че умното управление има полза от вотове на недоверие, а не от липсата им", каза още Цеков.

Защо настоящото управление е толкова чувствително към критиките и какво мисли Борислав Цеков за специализираните съдилища можете да чуете в звуковия файл с интервюто с него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна