Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две осъдителни и една оправдателна присъда за пожара във влака София-Кардам

Окръжният съд постанови две осъдителни и една оправдателна присъда по делото за пожара във влака София-Кардам. Георги Иванов, който тогава е бил заместник-директор на поделение в системата на БДЖ беше обявен за невинен и съдът го оправда по повдигнатото обвинение. Негова е заповедта, издадената заповед за заключване на страничните врати освен с ключ каре и с щифта.

Осъдителните присъди са за кондуктора, шафнера на вагона Георги Георгиев, съдът го призна за виновен за немарливо изпълнение на задълженията и причинена смърт по непредпазливост на 9 души и го осъди на 12 години лишаване от свобода. Наказанието ще бъде изтърпявано при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Такава ефективна присъда получи и началникът на влака Иванка Костадинова, тя също бе осъдена за немарливо изпълнение на задълженията и за причинена смърт по непредпазливост на 9 души и беше осъдена на 8 години лишаване от свобода при същите условия – първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдът осъди двамата солидарно с "Пътнически превози" към БДЖ да изплатят по 100 хиляди лева обезщетение на близките на загиналите, на жертвите в пожара. Става въпрос за една сума от около 2 милиона лева. Окръжният съд промени мярката за неотклонение на Георги Георгиев, на шафнера, сега тя от подписка става парична гаранция в размер на 1000 лева.

Потвърдена е подписката, мярката за неотклонение подписка на Иванка Костадинова и беше отменена мярката, наложена на Георги Иванов, който всъщност беше оправдан. Присъдата на окръжните магистрати в Плевен подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд в 15-дневен срок.
По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна