Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилъри Клинтън: Иран излага света на ядрен риск

Държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън заяви, че иранските ядрени амбиции излагат на риск света и призова страните да се сплотят около американските усилия Иран да бъде възпрян. Клинтън произнесе слово на срещата на 189 страни, подписали договора за неразпространение на ядреното оръжие. Няколко часа преди това иранският президент Махмуд Ахмадинеджад използва речта си, за да заклейми, цитирам, "американските заплахи" за ядрен удар срещу страната му.

На срещата Съединените щати за първи път разсекретиха сегашния размер на ядрения си арсенал. Според съобщението на Пентагона, страната е имала 5113 бойни глави в ядрения си запас в края на септември, което е с 84 процента по-малко от пиковия брой през 1967 г. Така Вашингтон се стреми да покаже, че съкращава своя арсенал, за да убеди и другите страни да затегнат глобалния режим на неразпространение.

Междувременно, Барак Обама продължи с още една година американските санкции срещу Сирия, обвинявайки я, че продължава да поддържа терористични организации и оръжейните си програми. Санкциите бяха наложени от Джордж Буш през 2004 г.

По публикацията работи: Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени