Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яцек Сариуш-Волски: "Не смятам, че е проблем да се намерят 31 българи за дипломатическата служба на ЕС"

Яцек Сариуш-Волски
Снимка: EPA/БГНЕС

България няма да бъде представена подобаващо в бъдещата дипломатическа служба на Европейския съюз, съобщиха днес евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата политическа група в Европейския парламент. По техни данни общо 16 държави-членки, сред които и България, в момента са в неравностойно положение откъм служители, занимаващи се с външна политика, и се очаква това да продължи и когато бъде създадена предвидената в Лисабонския договор Европейска дипломатическа служба. 16-те държави засега нямат необходимия брой служители в дирекция "Международни отношения" на Европейската комисия. Очаква се тя да се прелее почти директно в бъдещата Европейска дипломатическа служба и заедно с нея там да се прелее и тази неравнопоставеност по географски и национален признак, смята бившият председател и настоящ член на Външната комисия в европейския парламент Яцек Сариуш-Волски. Той представи и данни за бройките, които имат и които би трябвало да имат отделните страни. "Данните показват крещяща липса на баланс по отношение на броя на представителите на отделните държави в дирекция "Международни отношения". Особено засегнати са някои страни, чието представителство е много под предвиденото", каза Сариуш-Волски. Той посочи, че квоти все пак няма, но още през 2004 г. е бил договорен специален индекс, който на базата на населението, броя на евродепутатите и гласовете в Европейския съвет на всяка страна й отрежда съответен брой места в Европейската комисия. И ако в дирекция "Международни отношения" страни като Белгия, Франция и Испания са надхвърлили в пъти своя дял, редица други са подценени. В най-неблагоприятна позиция е Малта с 0% запълнени бройки. България се оказва следващата в дъното на таблицата. "За страни като България полагащата се бройка е запълнена едва на 16,2%, за Кипър - 16,7%, за Люксембург - 18,2%, за Румъния - 18,3", цитира данните Сариуш-Волски. Той отхвърля внушенията, че някои от тези страни просто не са в състояние да извадят нужния брой достатъчно подготвени кадри. "Смятам, че не е проблем да се намерят 9 малтийци, 31 българи, 10 кипърци и т. н. Проблемът не е в това, а в липсата на ясен механизъм и ясна структура", смята евродепутатът.

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който също участва в дискусията по темата в комисията по международни отношения, не отрича, че България е на път да бъде недостатъчно представена в бъдещата дипломатическа служба. "Точно така е, не само, че ще бъдем, но ние и в момента сме недобре представени както и в генерална дирекция "Външни отношения", така и в секретариата на съвета и аз това многократно съм го заявявал. Поради това, че България не е добре представена в тези 2 институции, които след това ще се влеят в бъдещата дипломатическа служба, то ние трябва да работим за едно адекватно българско представителство в тази служба", каза Ковачев. Той добави, че колкото и да се бърза, първия срок - 30 април, който беше поставен, не е бил изпълнен. Според него парламентът е заявил ясна позиция - ще държи на своите принципи, като не само географският баланс принципът, който иска да бъде спазен при създаването на службата. Ковачев смята, че в името на възможно най-добрия баланс си струва, ако трябва, да бъде забавено още създаването на службата, която по последни план-графици трябва да заработи в края на годината. "Тя, разбира се, не може да бъде идеална, тя е нова структура, но според мен не може да се прави компромис с адекватното географско представителство в тази служба, защото има и политически характер този въпрос", категоричен бе Ковачев.

Може ли да се промени нещо по отношение на неравнопоставеността, като се има предвид колко се бърза със създаването на дипломатическата служба и кои са останалите принципи освен географският баланс, които има предвид Европейският парламент при създаването й можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Диана Чепишева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна